Oplevelsen i gruberne
frontbanner.jpg

Naturoplevelser i Midtjylland

Naturoplevelser i Midtjylland

Hvis du er på udkig efter oplevelser omkring Viborg, bør du aflægge Mønsted Kalkgruber et besøg. Mønsted Kalkgruber er verdens største af sin slags. Dette unikke sted byder på oplevelser både over og under jorden og er klart et besøg værd.

Naturoplevelser over jorden

Mønsted Kalkgruber byder på en smuk natur. Her kan besøgende nyde grønne omgivelser og udforske gamle bygninger. Naturen omkring Mønsted Kalkgruber er fredet. I Danmark er der i alt 287 Natura 2000 områder, der har til formål at bevare og beskytte naturtyper samt EU’s vilde dyre- og plantearter. Gå en tur på naturstien og få en imponerende udsigt over de enorme jordfaldshuller, betragt søen i det historiske og åbne kalkbrud, oplev det fredede kalkoverdrev, gå på affaldsbjerget af flint og få indblik i den sjældne Kratsnerre-plante, der gror i dette område. Med picnic-områder og frisk luft er dette stedet, hvor naturen og historien mødes for at skabe uforglemmelige naturoplevelser i hjertet af Midtjylland.

Naturoplevelser under jorden

Tag med på rejsen ind i historien om et gammelt erhverv, hvor mennesker gennem 1.000 år har arbejdet under jorden og skabt et imponerende netværk af 60 km grubegange, udelukkende ved brug af håndkraft og spidshakker. Mønsted Kalkgruber udgør et ideelt vinterhabitat for over 10.000 flagermus, der overvintrer i grotterne. Dette skyldes den stabile temperatur på 8 grader og den 98% høje luftfugtighed. Udforsk de menneskeskabte kalkgruber i mørket, hvor du vil støde på smukke hvælvinger, grotter der er op til 18 meter høje, underjordiske søer, fascinerende belysning, gangbroer og snoede gange i kilometervis, samt de fem flagermusarter, der overvintrer i grotterne: Vandflagermus, Damflagermus, Frynseflagermus, Brandts Flagermus og Langøret flagermus. Se det flotte multimedieshow om geologi, historie og flagermus i perioden 15. maj til 15. august.

Mønsted Kalkgruber kombinerer således naturens skønhed med historiens dybde og skaber en unik oplevelse for alle, der vælger at udforske dette fantastiske sted i Midtjylland.